De prijs van een asbestattest: wat kost het?

31 may 2023
Vragen staat vrij, en een vraag die wij zeer regelmatig krijgen, gaat over de prijs van een asbestattest. In dit artikel ontsluieren we alle geheimen over de prijs van een asbestattest.

Op onze website vind je dit: een asbestattest bij Asbest Consulting heeft een vaste prijs per woningtype. Concreet betaal je een vaste prijs voor:

  • een studio of 1-slaapkamerappartement
  • een appartement
  • een woonhuis*

Waarom deze aanpak?

De Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM schat dat er asbest zit in maar liefst 2,8 miljoen woningen. En vrijwel geen enkel huis is hetzelfde! Daarom kiezen we bij Asbest Consulting voor eenvoud en transparantie in onze manier van werken via vaste prijzen.

Mochten we individuele offertes maken, dan zouden we bij elke aanvraag informatie moeten opvragen zoals het aantal m2 van de woning, is er een garage, tuinhuis of bijgebouw aanwezig, enzovoort. Zo een apothekersrekening zorgt enkel maar voor vertraging.

 

Focus op de kwaliteit van het asbestattest

De tijd die we niet verliezen met het opmaken van individuele offertes, gebruiken we om te focussen op de inhoudelijke kwaliteit van het asbestattest en de kwaliteit van ons advies.

 

 

Verschil tussen studio’s, appartementen en woningen

Een asbestattest voor een woning is duurder simpelweg omdat de rondgang en administratieve verwerking van de gegevens meer tijd vraagt. Bij een woning controleert de ADI ook de buitenschil op asbestverdacht materiaal. En waar aanwezig op het perceel: het bijgebouw of tuinhuis. Vaak beschikken die over een golfplaten dak en we merken dat er restanten van bouwmaterialen, bijvoorbeeld kunstleien of ander asbestverdacht materiaal, in wordt bewaard.

Studio’s en appartementen omvatten over het algemeen minder vierkante meters. De ADI controleert ook niet de gemeenschappelijke delen zoals de stookruimte, en de buitenschil, zoals de gevel en het dak. Is er een privatieve garagebox of privatieve kelderberging aanwezig, dan vallen deze wel mee onder de asbestinventaris.

De prijs van een asbestattest: 2 stalen inbegrepen

Mogelijks zijn er nog asbestverdachte materialen in de woning aanwezig. Indien de toepassing voorkomt op de lijst van 9 verplichte te bemonsteren materialen, dan dient de ADI een staal te nemen. De bijkomende stalen hebben een vaste prijs en de ADI geeft na de rondgang feedback en vertelt o.a. hoeveel stalen werden genomen.

Verder kijken we bij Asbest Consulting vanuit onze expertise en gezond boerenverstand naar nog andere materialen. Zijn deze mogelijks asbestverdacht, dan wordt er in samenspraak met de klant beslist over een staalname of opname van het materiaal als asbestverdacht in het attest. Heldere communicatie met de klant en/of makelaar vinden we bij Asbest Consulting zeer belangrijk.

 

Bezint eer ge begint

 

  • Wanneer je gaat voor een lage basisprijs voor een asbestattest, gecombineerd met veel en dure stalen, dan krijg je op het einde van de rit een dure factuur.
  • Hetzelfde geldt voor een hoge all-in prijs waar alle stalen inbegrepen zijn. Heb je een woning waar weinig verdacht materiaal wordt aangetroffen, bijvoorbeeld een recentere of meer gerenoveerde woning, dan is je rekening duur in verhouding tot de aangeboden services.

BTW-regime op het asbestattest

Op een asbestinventaris betaal je 21% btw, onafhankelijk van de ouderdom van de woning. Ook op de retributie van 50 euro die OVAM aanrekent voor de aflevering van het asbestattest, geldt een btw-tarief van 21%. De OVAM-retributie is inbegrepen in de prijs van het asbestattest.

 

Altijd een gecertificeerde asbestdeskundige

Bestel je een asbestattest bij Asbest Consulting, dan ben je er zeker van dat de inventarisatie wordt uitgevoerd door een erkend deskundigedie het inspectieprotocol van de OVAM volgt. Onze asbestdeskundigen zijn allemaal gecertificeerd. Vraag gerust naar hun certificaatnummer. 

 

*Wat kost een asbestattest voor andere gebouwen?

Voor bedrijfspanden, handelspanden, meergezinswoningen en gemeenschappelijke delen werken we met een prijs op aanvraag. Deze gebouwen kunnen erg verschillen in vierkante meters, en dus in de tijd die de ADI nodig heeft om de rondgang kwalitatief uit te voeren.

Interesse in samenwerken met Asbest Consulting?

Blijf op de hoogte

Volg ons op de voet via onze social media-kanalen:

Elke maand nieuws over asbest en duurzaam wonen in je mailbox? Lees onze nieuwsbrief!

Alles weten

Bijblijven over asbest en duurzaam wonen? Lees onze nieuwsbrief:

©2022 asbest consulting
BE 0789 707 187
RPR Mechelen
Privacy- & cookieverklaringin brand gezet door de maanstekerij