Asbestinventarisatie: de 9 materialen

25 November 2022
Als mensen ons bellen om een asbestinventarisatie te boeken, dan is de meest gestelde vraag “Welke materialen zijn asbestverdacht en gaan jullie nakijken?” Wel, dat zijn er volgens de regelgeving van Ovam negen, maar het hangt natuurlijk af van welke materialen er effectief aanwezig zijn in je woning. Elk huis is anders!

Als je een asbestinventaris bestelt bij Asbest Consulting, dan komen onze ADI’s (dat zijn gecertificeerde asbestdeskundigen) bij je langs voor een thuisbezoek. Ze volgen daarbij het inspectieprotocol van OVAM. Ze lopen door je woning, indien aanwezig ook de kelder en zolder, en bestuderen de gevel en gevelbekleding op zoek naar asbestverdachte materialen. Stelt de ADI zo een asbestverdacht materiaal vast, dan neemt hij of zij een staal/stalen en laat dit/deze analyseren in een erkend laboratorium.

Niet-destructieve asbestinventaris

Dit onderzoek noemen we ook een ‘niet-destructieve asbestinventaris’ met het oog op een normaal gebruik van de woning. Het heeft als doel een inschatting te maken van de aanwezigheid van asbesthoudend materiaal. Uit het woord niet destructief kan je opmaken dat onze asbestdeskundigen niet gaan breken en boren in je woning. Ze demonteren of beschadigen de materialen niet. Ze verwijderen wel bijvoorbeeld een stukje verf, coating, behang of kunststof om een onderliggend asbestverdacht materiaal na te kijken of om een staal te nemen. Bij Asbest Consulting nemen we de stalen ‘als een goede huisvader’.

Naar welke materialen gaan we op zoek tijdens onze rondgang?

Ovam legt ons op dat we verplicht een staal dienen te nemen van de pleisterwerken van de muren en de plafonds. Pleisterwerk is namelijk altijd aanwezig in woningen. Of we bijkomende stalen moeten nemen, is afhankelijk van de gebruikte bouwmaterialen. Elk huis is anders! Dit is een lijstje van de negen materialen waar we, indien aanwezig, verplicht een staal van moeten nemen:

 • Pleisterwerk
  Asbest werd tussen 1960 en 1980 verwerkt in sommige pleisterwerken (muren en plafond).
 • Buis- of leidingisolatie
  Asbest werd tussen 1960 en 1980 gebruikt als isolatie rond bijvoorbeeld verwarmingsbuizen.
 • Zwarte lijmlagen
  Asbest werd soms verwerkt in de lijm die werd gebruikt bij bijvoorbeeld vinyltegels of balatum.
 • Mastiek of kitten
  Asbest werd soms verwerkt in mastiek die terug te vinden is bij aluminium raamprofielen.
 • Bitumen, roofing, teer
  Sommige waterdichtheidsmembranen (roofing), bitumen en teer kunnen asbestvezels bevatten.
 • Spuitlagen, bevlokking
  Het broze spuitasbest werd vooral toegepast als brandvertragend middel op kolommen, stalen balken en wandbekleding. Het werd voornamelijk gebruikt in grote gebouwen.
 • Crepi
  Asbest werd verwerkt in sommige pleisterwerktoepassingen van de buitenschil.
 • Pical platen
  De broze Pical platen werden voornamelijk gebruikt als compartimentering, ter bescherming tegen brand op wanden, valse plafonds, … in grotere gebouwen en voor thermische isolatie achter bijvoorbeeld gasconvectors in een stooklokaal.
 • Tegellijm faiencetegels
  Asbest werd verwerkt in sommige tegellijmen van vloer- en wandtegels voor keukens, badkamers en toiletten.

Verder kijken we bij Asbest Consulting vanuit onze kennis en kunde en ons gezond boerenverstand naar bijvoorbeeld vensterbanken en deurdorpels en ook bijvoorbeeld naar onderdakplaten (menuiserite) die mogelijk asbestverdacht zijn. Dat is vooral belangrijk bij woningen met grote daken.

Hoeveel stalen nemen we?

Het totaal aantal stalen dat we nemen, is dus afhankelijk van het aantal asbestverdachte materialen die we in je woning aantreffen, naast de twee monsters die wettelijk verplicht zijn: de muurpleister en de bepleistering op de plafonds.

Over het algemeen geldt dat van de meeste hechtgebonden materialen één staalname volstaat. Bij niet-hechtgebonden materialen zoals pleister en ook buisisolatie, nemen we twee monsters af om zeker te zijn van het resultaat.

Blijf op de hoogte

Volg ons op de voet via onze social media-kanalen:

Elke maand nieuws over asbest en duurzaam wonen in je mailbox? Lees onze nieuwsbrief!

Alles weten

Bijblijven over asbest en duurzaam wonen? Lees onze nieuwsbrief:

©2022 asbest consulting
BE 0789 707 187
RPR Mechelen
Privacy- & cookieverklaringwebsite by made by design