Van asbestinventarisatie naar het asbestattest voor de gemeenschappelijke delen

27 Sep 2023
Vanaf 1 mei 2025 is een asbestattest gemeenschappelijke delen verplicht en dat is iets nieuws onder de zon. Of toch niet helemaal? Syndici zijn al bekend met het concept asbestinventaris. Wat is het verschil met het ‘nieuwe’ asbestattest voor de gemene delen en hoe zorg je dat je als syndicus in regel bent met de nieuwe wetgeving? Wij leggen uit.

Zo was het vroeger

Syndici, als vertegenwoordiger van de VME, lieten al asbestinventarissen uitvoeren. Dat was zelfs verplicht in deze situaties:

  • VME is werkgever

Een asbestinventaris is sinds 1995 verplicht als de VME werknemers tewerkstelt of als personeelsleden van leveranciers toegang hebben tot het gebouw. Voorbeelden van een werknemer in dienst is een conciërge, een werkman, … Aan de hand van de inventaris stelt de syndicus een document op die de maatregelen opsomt die de VME als werkgever neemt om de asbesthoudende materialen veilig te beheren.

  • VME laat werken uitvoeren

​​​​​​​Worden er werken uitgevoerd in de gemeenschappelijke delen door externe werknemers, dan zal hun werkgever een asbestinventaris opvragen. Is deze niet aanwezig, dan doet de aannemer het zelf, maar daar zijn extra kosten aan verbonden.

Zo wordt het vanaf 1 mei 2025

Vanaf 1 mei 2025 is een nieuwe regelgeving van kracht. Het ‘nieuwe’ asbestattest gemene delen is verplicht wanneer er een wooneenheid verkocht wordt in dat appartementsgebouw. Vanaf dan moeten er bij de verkoop twee asbestattesten voorgelegd worden: (1) dat van de gemeenschappelijke delen en (2) dat van de individuele kavel. Met het nieuwe asbestattest heb je als syndicus dus een nieuwe en actuele risicobeoordeling van eventueel aanwezig asbest in de gemeenschappelijke ruimtes.

Voor alle duidelijkheid:

  • De vroegere inventarissen zijn niet meer geldig vanaf 1 mei 2025. Het ‘nieuwe’ asbestattest wordt opgesteld volgens de nieuwe regels van OVAM en het zijn gecertificeerde asbestdeskundigen die de inventaris doen en het asbestattest opstellen.
  • De asbestdeskundige voert een niet-destructief onderzoek uit. Het asbestattest zal dus geen melding maken van ingesloten asbesthoudende materialen.

 

Bereid je goed voor

2025 lijkt nog een eeuwigheid weg. Maar time flies! Je zal in de aanloop van 2025 op je Algemene Vergaderingen offertes moeten voorleggen voor de uitvoering van deze dienstverlening. Hoe ga je dat aanpakken?

Asbest Consulting staat voor je klaar

 

Maak een afspraak, wij stellen onze werking en platform graag aan je voor mailing

Blijf op de hoogte

Volg ons op de voet via onze social media-kanalen:

Elke maand nieuws over asbest en duurzaam wonen in je mailbox? Lees onze nieuwsbrief!

Alles weten

Bijblijven over asbest en duurzaam wonen? Lees onze nieuwsbrief:

©2022 asbest consulting
BE 0789 707 187
RPR Mechelen
Privacy- & cookieverklaringin brand gezet door de maanstekerij